A new house in Crofton Downs, Wellington built in 1997. To render a particularly exposed ridgeline site habitable, a design comprising a series of boxes stepping up the hillside was conceived. These boxes interconnect and are carved out to form a variety of internal and external spaces. Shelter is maximised in outdoor areas by creating covered decks and using solid balustrades to afford some wind protection. The boxes are differentiated by the materials of construction, raw concrete block-work, plaster rendered walls, vertical cedar weatherboards, and sealed FC sheet panels. The colours are all weathered grey with subtle variations between the materials. Internal spaces have a variety of finishes, ceiling heights and volumes and are organised around the various views enjoyed by the house.

Using 4ormat