An addition to a 19th Century brick cottage in Balmain, Sydney built in 2005. To enlarge an existing small free standing cottage it was decided that demolishing the existing lean-to and rebuilding a virtually free standing two storey pavilion would net the maximum amount of useful new floor area while allowing a space between the new and old structures to allow northern light into the old cottage. A deliberate tension is established between the new pavilion and existing house. This establishes a mutual respect between the cottage, which is returned to its original simple form, and the pavilion with its unapologetically modern language and flat roof. The pavilion is further differentiated by being clad in a custom profile spotted gum weatherboard contrasting with the bagged brickwork of the existing house. The two structures are connected by a short glazed passage that is a continuation of the cottages reinstated passageway.

Using 4ormat